Sanatate

Tratamentul pentru orbire si speranta adusa pentru milioane de oameni

  • By
  • octombrie 20, 2016
tratamentul-pentru-orbire-si-speranta-pentru-milioane-de-oameni

Vederea reprezinta unul dintre cele mai importante simturi ale omului fara de care nu ne-am putea desfasura activitatile zilnice si totusi unul din cinci romani fregventeaza cel putin odata pe an cabinetele de optica medicala sau de oftalmologie pentru control medical. Pentru milioane de oameni care sufera de cecitate sau orbire exista insa o solutie care este in perioada de testare dar care pana in momentul de fata a cunoscut numai rezultate pozitive. Cecitatea consta in absenta vederii cauza de leziuni ale retinei sau a centrilor nervosi si poate fi partiala sau totala iar pentru cei care sufera de afectiune partiala protejarea ochiului bun este esentiala iar acest lucru este psobil prin utilizare de ochelari si tratament oftalmologic recomandat de medic.

Cercetatorii Britanici au avansat in gasirea unui tratament pentru vindecarea orbirii sau a cecitatii iar numeroasele teste efectuate pe celulele sensibile la lumica care fac partea din alcatuirea ochiului si sunt esentiale vederii, au avut rezultate pozitive. Aceste celule au fost extrase dintr-un ochi sanatos si injectate la soareci care au avut reactii pozitive, o crestere normala si care au dezvoltat relatii esentiale dintre ochi si creier cu ajutorul acestor celule. Se presupune ca primii pacienti umnai vor fi tratati in urmatorii cinci ani, lucru ce presupune o speranta in recapatarea vederii pentru milioane de oameni la nivel global. Primii propusi sunt femeile si barbati care sufera de degenerescenta maculara legata de varsta ce reprezinta primul factor in orbire in cazul varstnicilor care se pare ca afecteaza peste 600.000 de Britanici iar numarul lor se presupune ca se va tripla in urmatorii 25 de ani datorita imbatranirii populatii, fenomen care se poate produce si in Romania, avand in vedere ca tara noastra are o populatie imbatranita. Ceea ce cercetatorii Britanici au facut este sa inlocuiasca celule bolnave din retina sau celulele sensibile la lumina cum mai sunt ele numite. Anul trecut au folosit aceste celule de la soareci si au fost transferate animalelor cu acesta boala iar rezultatele au fost pozitive, animalele tratate si-au recapatat vederea reactionand la lumina puternica si gasindu-si iesirea din locuri inchise. Cercetatorii sunt din ce in ce mai aprope de finalizare cu acest proiect si se preconizeaza ca tratament va putea fi folosit la nivel gloabal in aproximativ 10 ani.

Totusi in aceasta perioda trebuie sa avem grija de ochii nostri si de sanatatea noastra, fregventand medicul oftalmolog si sa respectam in intregime recomandarile acestora indiferent daca este vorba de lentile de contact, ochelari de vedere sau tratamente, deoarece pierderii vederii poate insemna multe vise spulberate, cariere incheiate si o viata pe care nici unul dintre noi nu o doreste.

No Comments Found

Leave a Reply